webhotell

Välja webbhotell

Vilket webbhotell ska du välja?

Det finns ett stort antal webbhotell att välja på och mig veterligen finns det inte ett enda webbhotell som är det bästa och självklara att välja. Jag ska försöka ge min syn på valet av webbhotell utifrån egna erfarenheter.

I mitt första webbhotell kunde jag bara ha en enda domän och detta insåg jag inte förrän jag drivit min hemsida ett tag och fick behov av att registrera ytterligare domäner. Konsekvensen blev att jag av den anledningen fick byta webbhotell. De flesta webbhotell erbjuder ett obegränsat antal domäner men det finns som sagt de som inte gör det. Så har du den minsta fundering på att ha mer än en domän ska du försäkra dig om att det är möjligt att koppla flera domäner till samma webbhotellskonto.

Något annat som jag tycker är viktigt är supporten. När det uppstår problem är det mycket värt att snabbt få bra support. På de två första webbhotellen jag använde var jag inte nöjd med supporten.

Om du skriver på svenska och din hemsida vänder sig till personer som bor i Sverige är det en fördel att välja ett svenskt webbhotell som har sina serverdatorer i Sverige. Detta är en fördel eftersom dina sidor då kommer att laddas lite snabbare än om servrarna befinner sig i USA eller liknande. Att välja ett svenskt webbhotell är också att föredra med tanke på  supporten eftersom den då blir på svenska (om det är det språket du föredrar förstås).

Många webbhotell erbjuder installation av WordPress med ett enda klick och det är smidigt  och av den anledningen värt att hålla utkik efter. När WordPress väl är installerat och hemsidan igång är det av stor betydelse att den är tillgänglig för besökare dygnet runt. Upptiden, dvs den tid som hemsidan går att nå på domänadressen, är naturligtvis av stor betydelse. Du lägger ner mycket arbete på din hemsida och vill att den alltid ska vara uppe och nåbar för dina besökare. Har du ett befintligt webbhotellskonto testar du upptiden med uptimerobot.com. Det finns tester på webbhotellens upptid att hitta om du söker efter det i Google.

Utrymmet är inget stort problem då en hemsida bara använder några hundra MB och det flesta webbhotell erbjuder många tusen GB. Jag har läst mig till att (billiga) webbhotell som erbjuder fri trafik finns anledning att vara misstänksamma mot då det kan innebära att sidan stängs ned om trafiken blir för stor alternativt att den blir långsam. Men som sagt, detta har jag inget belägg för i nuläget.

En annan bekantskap är  FSData och deras webbhotellspaket, FS Premium XL med 20 GB webbutrymme, 50 GB e-postutrymme och 300 GB trafik per månad. De vill profilera sig som ett webbhotell som levererar kvalitet istället för kvantitet. Serverdatorerna finns i Sverige.

FSData är inget lågprisalternativ men jag tilltalas av deras utmärkta support och att verksamheten har en tydlig miljöinriktning. Webbservrar förbrukar  stora mängder elektricitet och jag brukar tänka att vill jag ha mina hemsidor får jag får ta ett personligt ansvar och göra vad jag kan för att minimera de negativa effekterna. För att kompensera för den stora energiåtgången har de tagit fram ett antal lösningar som syftar till att minska miljöpåverkan.

FSData erbjuder support via mail och ger svar ganska snabbt och åtminstone kallar jag ett svar inom 3-4 timmar för snabbt. Så skriver jag en fråga på morgonen kan jag räkna med ett svar vid lunchtid.

Min kommentar: Som jag nämnde ovan; bra support och miljöhänsyn i verksamheten.

Läs mer om FSData på deras webbplats 

Lämna en kommentar