Dagboken

När jag startade den här bloggen för några veckor sedan hade jag tankar på att berätta om mina arbetsdagar och tankar, inte alla förstås eftersom det kommer att ta för mycket tid, men så gott det går. Syftet med dessa dagboksanteckningar är att dela med mig av mina tankar och sätt att jobba. Det är lite speciellt när man som jag jobbar helt själv online, till största delen hemifrån, med ca 5 sekunders avstånd från köket.

Korsordsfunderingar

Det är faktiskt natt fortfarande, för mig i alla fall, klockan är 04.38. Jag steg upp för en stund sedan efter att ha legat vaken och försökt sova i drygt två timmar. För mig är det många tankar som rör sig i huvudet när jag ligger vaken på natten, det mesta jag brukar tänka på snurrar runt där inne då.

Nu funderar på mest på mina nostalgikorsord som jag gjorde för ungefär tio år sedan. Under de senaste åren har jag velat fram och tillbaka kring dessa korsord. Ska jag fortsätta arbeta med idén om att konstruera korsord och andra aktiviteter för äldre människor eller ska jag lägg det åt sidan helt? Jag säljer lite då och då, även fast jag inte marknadsfört mig på flera år. Det är nog det som fått mig att inte släppa taget om det helt. Jag har i alla fall kommit fram till att jag vill utveckla projektet vidare. Men det finns sådant att ta ställning till. Fungerar korsorden fortfarande? Tiden går och och tio år är ändå ganska länge. Är Karl Gerhard och John Harrysson fortfarande aktuella eller bör jag kanske modernisera korsorden? I så fall tror jag på att fokusera på 70-talet och framåt. Vad ska jag göra med de korsord jag har nu, sälja dem till ett lägre pris?

För två månader sedan följde jag en intressant kurs om att sälja via ”sale funnels”. Jag använder det engelska ordet eftersom jag inte kan komma på något bättre, kanske säljtratt i så fall? Jag har inte använt mig av funnel-tekniken än men ska söka upp ett lämpligt wordpresstema eller plugin och sätta igång med detta. Jag ska också formulera ett brev och posta till ett antal äldreboenden i Södra Sverige för att undersöka deras intresse. Återkommer med hur saker och ting utvecklas.

Trygghetsnarkoman och frilansare – hur går det ihop?

ros

Anledningen till att jag tar upp det här med trygghetsnarkomani är för att det jobb jag haft på deltid sedan 2015, knappt två dagar i veckan, inte kommer att finnas kvar längre p g a omorganisation. Jobbet har varit helt på distans och något som jag verkligen uppskattat. I våras övergick jag från månadsanställning på 35 % till timanställning. Orsak: Jag fick i uppdrag att arbeta om kursuppläggen i flera kursrum och det skulle ta mer tid i anspråk än knappa två dagar i veckan. Dessutom skulle jag hinna med eleverna. Jag var så trött på att endast få ut knappt 9 000 kronor varje månad att jag accepterade timanställningen, något som jag kan ångra så här i efterhand när jag står med facit i handen.

Omorganisation…., jag hör att det låter som ett svepskäl för att bli av med mig men så är det inte i det här fallet. Företaget vann upphandlingen med en kommun som ville ha undervisning på plats och inte bara distans, jag bor inte så nära att jag kan vara på plats flera gånger i veckan. En annan lärare anställdes, och för att kunna hålla honom på heltid har distanselever flyttats över från mig till honom, det har resulterat i att elevunderlaget minskat så kraftigt att jag inte längre behövs. Jag har haft det här på känn sedan slutet av sommaren och det har varit jobbiga känslor som gett magont. Tur i oturen är att jag har haft kontakt med ett annat distansutbildningsföretag och jag ska börja arbeta med dem nu på måndag. Om jag inte haft det hade jag känt mig riktigt vilsen. Nu är det ingen månadsanställning det är frågan om, här är det en form av konsultverksamhet där jag själv fakturerar för det arbete jag utför. Jag vet ännu inte hur mycket jobb det kommer att bli så det känns lite osäkert än så länge. Det finns naturligtvis tankar på att komplettera lärarkonsultandet med annat och det jag är mest intresserad av att göra är skrivjobb, får se hur det kan utvecklas.

Jag trivs med att arbeta hemifrån, hemma = trygghet för mig, men den ekonomiska tryggheten är inte den bästa jämfört att vara anställd någonstans. I ärlighetens namn har jag knappt haft ett fast jobb någon gång och jag är inte purung precis, 50+. Det har i princip bara varit projektanställningar och vikariat. Jag trivs verkligen med att arbeta på distans, men ännu har jag inte kommit därhän att jag har en tillräcklig, stabil inkomst som rullar in varje månad. Men målet är att komma dit.

Touch typing

touch typing

Jag har börjat se mig om efter någon ytterligare inkomstkälla eftersom den jag haft sedan 2015 kommer att minska betydligt framöver. Det ser hur som helst lite osäkert ut. Något som lockar mig är att jobba med transkribering och jag har varit och nosat på det tidigare. Då gjorde jag ett test för att se om jag kvalificerade mig snabbhetsmässigt men klarade inte tidsgränsen. 

För att göra ett nytt försök provade jag en annan typ av test idag. Det gick ut på att skriva av ett så stort antal slumpmässigt utvalda ord som möjligt på 1,00 minut. Mitt resultat blev 37 ord per minut, ett dåligt resultat i det här sammanhanget. Ordantalet skulle behöva vara det dubbla på en minut. Jag trodde att jag skulle klara testet bättre, jag ägnar trots allt en stor del av mina dagar åt att skriva på ett tangentbord. Jag använder lite olika fingrar när jag skriver men absolut inte med korrekt fingersättning och jag måste titta på tangentbordet för att trycka rätt. Jag skulle tro att det är nödvändigt att använda rätt fingersättning för att kunna skriva riktigt snabbt. Dags att börja öva alltså.

För att öva använder jag mig av tangentbordsträning på maskinskrivning.se. Träningen är uppdelad i olika lektioner och jag kommer att öva på dessa regelbundet framöver.  Förutsättningen är att jag gör övningen 1 – 3 gånger per dag.

I det här inlägget kommer jag att redovisa mina framsteg och det ska bli intressant att se….

…. om jag kan lära mig fingersättning och skriva utan att titta på tangenterna

…. hur lång tid det tar att se en tydlig förbättring av skrivhastigheten

DAG 1
Lektion 1: Hemtangenterna D, F, J och K
Felfritt efter 4 försök. Tid: 6 min och 32 sekunder. 61 tryck/minut.

DAG 2
Lektion 2: Hemtangenterna S, D, F, J och K
3 fel efter 6 försök. 73 tryck/minut.

DAG 3
Lektion 2: Hemtangenterna S, D, F, J och K
0 fel efter 1 försök. 65 tryck/minut. Tid: 6 minuter och 30 sekunder.

DAG 4
Lektion 3: Hemtangenterna S, D, F, J, K och L
4 fel, 78 tryck/minut. Tid: 5 minuter och 41 sekunder.

Inget regelbundet övande förrän…

DAG 7
Lektion 3
: Hemtangenterna S, D, F, J, K och L
0 fel, 88 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 32 sekunder.
Reflektion: Det lönade sig att vänta några dagar 🙂

Lektion 4: Hemtangenterna S, D, F, J, K, L och Ö
3 fel, 87 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 35 sekunder.
Reflektion: Svårt att skilja mellan K och L.

DAG 8
Lektion
4: Hemtangenterna S, D, F, J, K, L och Ö
2 fel, 106 tryck/minut. Tid: 3 minuter och 46 sekunder.

DAG 9
Lektion
4: Hemtangenterna S, D, F, J, K, L och Ö
0 fel, 104 tryck/minut. Tid: 3 minuter och 50 sekunder.
Reflektion: Jag har svårt att känna skillnad på långfingret och ringfingret och blandar ofta ihop dem. Jag har märkt att det går bättre om jag vet att det är ringfingret som ska trycka ner S respektive L jämfört med om jag bara tänker var tangenten ligger. Jag har också gjort fel av ren okoncentration, eftersom mina fingrar inte ”kan” tangenterna på egen hand måste jag vara aktivt koncentrerad för att inte trycka fel.

DAG 10
Lektion
5: Hemtangenterna A, S, D, F, J, K, L och Ö
2 fel, 97 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 47 sekunder.
Reflektion: Jag har problem med att skilja på S och D tillsammans med A.
Jag märkte också att jag har en tendens att låta en del av fingrarna hänga lite i luften över respektive tangent när de inte används. Det verkar ge bättre träning att ha dem vilande på tangenterna hela tiden. En utmaning att trycka ner rätt finger!
Lektion 5: Snabbast idag, fast flest fel: 4 fel, 105 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 25 sekunder.

DAG 11
Lektion
5: Hemtangenterna A, S, D, F, J, K, L och Ö
0 fel, 100 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 38 sekunder.
Reflektion: Jag lyckades hålla fingrarna i styr!

Lektion 6: Hemtangenterna + Ä
3 fel, 74 tryck/minut. Tid: 6 minuter och 3 sekunder.
Reflektion: Första nya tangenten bortsett från hemtangenterna vilket innebär att ett finger ska lyftas och FLYTTAS och sedan tillbaka igen. Blev en hel del knepigare!

DAG 12
Lektion
6: Hemtangenterna + Ä
4 fel, 77 tryck/minut. Tid: 5 minuter och 45 sekunder.
Reflektion: Gick klart bättre är igår även om det blev ett fel mer. Inte klokt vad fort fingrarna fattar!

DAG 13
Lektion
6: Hemtangenterna + Ä
2 fel, 76 tryck/minut. Tid: 5 minuter och 52 sekunder.
Reflektion: Det börjar kännas mer och mer vant med att flytta fram och tillbaka från Ä. En svårighet är att direkt hitta tillbaka till Ö med lillfingret efter besöket på Ä. Två slarvfel var det, tankarna gled iväg på annat. Kunskapen sitter inte i fingrarna än alltså! Fokus krävs 🙂

DAG 14
Lektion
6: Hemtangenterna + Ä
5 fel, 80 tryck/minut. Tid: 5 minuter och 33 sekunder.

DAG 16
Lektion
6: Hemtangenterna + Ä
Jippi!! 0 fel. 82 tryck/minut. Tid: 5 minuter och 26 sekunder.
Reflektion: Jag har hålla på och tragglat med den här lektionen i flera dagar vid det här laget och tänkte nu på morgonen (kl är 07.15) att nu måste det bara gå att göra den felfritt. Efter ett par misslyckade försök gick det verkligen. Jag fokuserade på bokstäverna, inte att skriva snabbt. Det är lätt annars att tankarna flyger iväg och så blir fokuset ett helt annat.

DAG 17
Lektion
7: J, K, L, Ä och Ö
9 fel. 76 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 58 sekunder.
Reflektion: Övning med både Ä och Ö. Lillfingerflytt.

DAG 18
Lektion
7: J, K, L, Ä och Ö
1 fel. 83 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 32 sekunder.

DAG 19
Lektion
7: J, K, L, Ä och Ö
0 fel!! 77 tryck/minut. Tid: 4 minuter och 52 sekunder.
Reflektion: Maximal koncentration och noggrannhet och äntligen blev det en nolla!
Lektion 8: Alla tangenter jag övat på hittills.
1 fel. 99 tryck per minut. Tid: 2 minuter och 37 sekunder.
Reflektion: Irriterande slarvfel.

DAG 20
Lektion 8: Alla tangenter jag övat på hittills.
1 fel. 88 tryck per minut. Tid: 2 minuter och 55 sekunder.
Reflektion: Irriterande slarvfel.

DAG 22
Lektion 8: Alla tangenter jag övat på hittills.
0 fel. 94 tryck per minut. Tid: 2 minuter och 44 sekunder.
Reflektion: Äntligen!
Lektion 9: Alla tangenter jag övat på hittills + G.
5 fel. 76 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 14 sekunder.
Reflektion: G är inte så knepigt eftersom F har en upphöjning som gör den lätt att hålla reda på.

Några dagars uppehåll!

DAG 23
Lektion 9: A, S, D, F och G.
0 fel. 81 tryck per minut. Tid: 3 minuter och 42 sekunder.
Reflektion: Fixat! 🙂
Lektion 10: Alla tangenter jag övat på hittills + H.
2 fel. 82 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 45 sekunder.

DAG 24
Lektion 10: Alla tangenter jag övat på hittills + H.
0 fel. 77 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 2 sekunder.
Reflektion: Det tog lite längre tid men det gick vägen! Tack vare bättre fokus och upphöjningarna på F- och J-tangenterna.
Lektion 11: Alla tangenter jag övat på hittills.
0 fel. 87 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 33 sekunder.

DAG 25
Lektion 12: J, H, F, G + T.
1 fel. 93 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 25 sekunder.

DAG 26
Lektion 12: J, H, F, G + T.
1 fel. 95 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 18 sekunder.
Reflektion: Går mycket bättre idag.

DAG 27
Lektion 12: J, H, F, G + T.
0 fel. 111 tryck per minut. Tid: 3 minuter och 42 sekunder.
Reflektion: Fick upp hastigheten rejält idag men gjorde först ett snöpligt fel.
Lektion 13: J, H, K, L, Ö, F, G,T + U.
3 fel. 88 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 14 sekunder.

DAG 28
Lektion 13: J, H, K, L, Ö, F, G,T + U.
0 fel. 98 tryck per minut. Tid: 3 minuter och 50 sekunder. 

DAG 29
Lektion 14: Alla tangenter hittills.
0 fel. 89 tryck per minut. Tid: 3 minuter och 41 sekunder. 
Reflektion: Känner mig hyfsat säker…..

DAG 30
Lektion 15: A, S, D, F, G, T + R.
3 fel. 96 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 5 sekunder. 
Reflektion: En knepig lektion. Att växla mellan A respektive D och R är svårt!

DAG 31
Lektion 15: A, S, D, F, G, T + R.
2 fel. 94 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 10 sekunder. 
Reflektion: Behöver öva mer på detta!

DAG 32
Lektion 15: A, S, D, F, G, T + R.
0 fel. 99 tryck per minut. Tid: 3 minuter och 58 sekunder. 
Reflektion: Använder jag rätt finger för R? Ja.
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
12 fel. 64 tryck per minut. Tid: 6 minuter och 27 sekunder. 
Reflektion: Svårt! Växlingen mellan J, U och I är knepig, får öva mycket på detta.

DAG 33
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
4 fel. 72 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 47 sekunder. 

DAG 34
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
2 fel. 77 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 22 sekunder. 
Reflektion: Jag har precis insett att det jag tänkte om placeringen på hemtangenterna var fel. Det är inte meningen att de fingrar som inte används just för sekunden ska sitta som limmade på sin tangenter. Nej, de får lyftas och det gör att det blir betydligt enklare att skriva!

DAG 35
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
1 fel. 81 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 6 sekunder. 
Reflektion: Snubblar på målsnöret men snart ska jag vara i mål med den här knepiga lektionen!

DAG 36
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
2 fel. 102 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 3 sekunder. 
Reflektion: Det går snabbare nu men jag gjorde ändå ett par tabbar.

DAG 37
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
5 fel. 88 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 42 sekunder. 
Reflektion: Katastrofalt resultat, var ju nästan i mål med den här lektionen för två dagar sedan!

DAG 38
Lektion 16: J, K, L, Ö + U och I.
0 fel. 90 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 36 sekunder. 
Reflektion: Äntligen!!
Lektion 17: Alla tangenter hittills.
2 fel. 108 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 29 sekunder. 

DAG 39
Lektion 17: Alla tangenter hittills.
0 fel. 90 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 25 sekunder. 
Lektion 18: A, S, D, F, R,T + E.
0 fel. 68 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 27 sekunder. 
Reflektion: Felfritt på första försöket!

DAG 40
Lektion 18: A, S, D, F, R,T + E.
4 fel. 77 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 49 sekunder. 
Reflektion: Inte felfritt idag men lite snabbare. Kändes svårare idag än igår…..

DAG 41
Sjuk, orkar inte öva.

DAG 42
Lektion 18: A, S, D, F, R,T + E.
3 fel. 85 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 22 sekunder. 
Reflektion: Inte felfritt idag men lite snabbare och lättare.

DAG 43
Lektion 18: A, S, D, F, R,T + E.
0 fel. 89 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 12 sekunder. 
Lektion 19: H, J, U, + Y.
En massa fel och lång tid.

DAG 44
Lektion 19: H, J, U, + Y.
5 fel. 99 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 3 sekunder. 
Reflektioner: Framsteg jämfört med igår.

En dags uppehåll. På väg mot Stockholm!

DAG 45
Lektion 19
: H, J, U, + Y.
3 fel. 67 tryck per minut. Tid: 5 minuter och 56 sekunder. 
Reflektioner: Vad har hänt här, bara 67 tangenttryck per minut? Jo, jag ändrade hur jag flyttar tillbaka fingret till hemtangenten efter en förflyttning. T ex J —-> Y: Efter Y har jag tidigare tryckt på mellanslag och inte varit jättenoga med att få tillbaka pekfingret till J (hemtangenten). Nu ändrade jag på detta till J —-> Y —–> J och sedan mellanslag. Det var detta som gjorde att antalet tangenttryck per minut sjönk så mycket. Jag ska börja lära in det här sättet istället.
Lektion 19: H, J, U, + Y.
0 fel. 81 tryck per minut. Tid: 4 minuter och 55 sekunder. 
Reflektioner: Jaha, ja det här gick ju snabbt! Dags att traska vidare till nästa lektion.

DAG 46
Lektion 20
: Allt hittills + O
36 fel. 46 tryck per minut. Tid: 14 minuter och 33 sekunder. 
Reflektioner: Första lektionen då riktiga ord ska skrivas. Svårt, riktigt många feltryckningar…

Inget övande på några dagar.

DAG 47
Lektion 20
: Allt hittills + O
Svårt, många fingrar att hålla reda på. Fullföljde inte lektionen då datorn började vimsa. 

DAG 48
Lektion 20
: Allt hittills + O
18 fel. 41 tryck per minut. Tid: 14 minuter och 52 sekunder. 
Reflektioner: Svårt, många olika bokstäver att hålla reda på samtidigt. Jag koncentrerade mig och gjorde mitt bästa och en att det är en klar för bättring sedan dag 47 syns tydligt.

Några dagars uppehåll….

DAG 49
Lektion 20
: Allt hittills + O
7 fel. 51 tryck per minut. Tid: 12 minuter och 59 sekunder. 
Reflektioner: En klar förbättring, haft paus i några dagar.

DAG 50
Lektion 20
: Allt hittills + O
Reflektioner: Katastrof, 14 fel innan jag ens är klar…..

Jag körde fast fullständigt på lektion 20, så en paus på en månad har det säkert varit vid det här laget.

DAG 51
Lektion 20
: Allt hittills + O
6 fel. 53 tryck per minut. Tid: 12 minuter och 33 sekunder.
Reflektioner: Jag har bestämt mig för att gå vidare trots de sex felen. Jag har bra koll på var bokstäverna är och därför vill jag framåt.
Lektion 21: O (Det verkar som om lektion 20 och 21 hamnat i fel ordning)
0 fel. 63 tryck per minut. Tid: 6 minuter och 10 sekunder.

Fortsättning följer….

Korsord som skapar glädje och gemenskap

nostalgi-korsord-stor-stil

Under en period på 2000-talet arbetade jag på ett äldreboende som vårdbiträde. Arbetet var tungt och slitsamt och det var emotionellt svårt att möta dessa människor varje dag. Många hade det svårt på olika sätt och fick så gott som aldrig besök. Jag upplevde att jag aldrig räckte till och tidsschemat var hårt pressat, detta ledde till att jag slutade efter en tid. De äldres boendesituation och krämpor kunde jag inte göra mycket åt. 

Men många av de boende hänvisades till ensamhet, sysslolöshet och slötittande på TV. Det gjorde ont i hjärtat att se personer sitta framför TV:n i sina rullstolar, utan att verka ha något direkt utbyte av det som hände på skärmen. Detta kunde jag kanske i viss mån avhjälpa eftersom många var relativt klara i huvudet. Det var då idén om korsord med nostalgitema föddes. Korsorden skulle vara anpassade för personer som har sina referensramar från 50- till 80-talet. Texten och rutorna skulle ha stora bokstäver för att vara lätta att läsa. Dessutom skulle korsorden vara möjliga att lösa i grupp. 

Sedan dessa korsord såg dagens ljus har de skänkt glädje åt många människor. De har kunnat känna igen sig i ordspråk och talesätt, namn på artister och andra kändisar, melodier, filmer och händelser.

nostalgi-korsord-stor-stil
Exempel på nostalgikorsord med stor stil.

Jag vill poängtera att korsorden är enkla, syftet med dem är främst att inbjuda till en stunds tillbakablick kombinerat med en smula hjärngymnastik. Det är fantastiskt när man kan kombinera sin egen passion med att göra gott för andra människor.

Jag vill att fler äldre människor ska få möjlighet att få en stunds förströelse med hjälp av korsorden samtidigt som de, på ett naturligt sätt, återknyter till gamla minnen. 
https://aktiviteterforhjarnan.se

Behöver du ett webbhotell?

Vad är ett webbhotell?

För att förstå vad ett webbhotell är behöver du tänka dig en kraftfull dator vars uppgift är att hjälpa (eng. serve) andra datorer i ett nätverk. Hjälpen består i att köra ett program som gör att datorn kan lagra och visa ett stort antal webbsidor. Detta kallas för en webbserver.

Ett webbhotell kallas alltså en plats på en kraftfull dator som kan lagra och visa webbsidor. Plats på ett webbhotell hyr du från ett företag som har den typen av starka datorer. Det finns många olika företag som erbjuder webbhotell och det kan vara svårt att välja ett i mängden. Jag tänkte ta upp ett par stycken som jag har erfarenhet av, antingen som före detta kund eller webbhotell som jag använder nu.

Behöver du ett webbhotell?

Om du vill bygga en hemsida som får en egen domänadress, t ex minfinahemsida.sebehöver du ha ett webbhotell. Tycker du inte att det spelar någon roll och att domänadressen lika gärna kan vara minfinahemsida.wordpress.com behöver du inte skaffa något webbhotell. Du använder dig då av bloggtjänsten wordpress.com och den finns redan på ett webbhotell.

Du vill ha hemsidan på egen domän? Bra, då kan du läsa vidare.

Du behöver ett webbhotell och du behöver registrera ett domännamn, t ex. minfinahemsida.se. Domännamnet behövs för att hemsidan ska gå att hitta på internet. Det finns ju inte bara en utan miljontals med hemsidor.

Domännamnet registrerar du samtidigt som du skaffar webbhotell och hos webbhotellet kan du testa om domännamnet du funderar på är ledigt.

Välja webbhotell

webhotell

Vilket webbhotell ska du välja?

Det finns ett stort antal webbhotell att välja på och mig veterligen finns det inte ett enda webbhotell som är det bästa och självklara att välja. Jag ska försöka ge min syn på valet av webbhotell utifrån egna erfarenheter.

I mitt första webbhotell kunde jag bara ha en enda domän och detta insåg jag inte förrän jag drivit min hemsida ett tag och fick behov av att registrera ytterligare domäner. Konsekvensen blev att jag av den anledningen fick byta webbhotell. De flesta webbhotell erbjuder ett obegränsat antal domäner men det finns som sagt de som inte gör det. Så har du den minsta fundering på att ha mer än en domän ska du försäkra dig om att det är möjligt att koppla flera domäner till samma webbhotellskonto.

Något annat som jag tycker är viktigt är supporten. När det uppstår problem är det mycket värt att snabbt få bra support. På de två första webbhotellen jag använde var jag inte nöjd med supporten.

Om du skriver på svenska och din hemsida vänder sig till personer som bor i Sverige är det en fördel att välja ett svenskt webbhotell som har sina serverdatorer i Sverige. Detta är en fördel eftersom dina sidor då kommer att laddas lite snabbare än om servrarna befinner sig i USA eller liknande. Att välja ett svenskt webbhotell är också att föredra med tanke på  supporten eftersom den då blir på svenska (om det är det språket du föredrar förstås).

Många webbhotell erbjuder installation av WordPress med ett enda klick och det är smidigt  och av den anledningen värt att hålla utkik efter. När WordPress väl är installerat och hemsidan igång är det av stor betydelse att den är tillgänglig för besökare dygnet runt. Upptiden, dvs den tid som hemsidan går att nå på domänadressen, är naturligtvis av stor betydelse. Du lägger ner mycket arbete på din hemsida och vill att den alltid ska vara uppe och nåbar för dina besökare. Har du ett befintligt webbhotellskonto testar du upptiden med uptimerobot.com. Det finns tester på webbhotellens upptid att hitta om du söker efter det i Google.

Utrymmet är inget stort problem då en hemsida bara använder några hundra MB och det flesta webbhotell erbjuder många tusen GB. Jag har läst mig till att (billiga) webbhotell som erbjuder fri trafik finns anledning att vara misstänksamma mot då det kan innebära att sidan stängs ned om trafiken blir för stor alternativt att den blir långsam. Men som sagt, detta har jag inget belägg för i nuläget.

En annan bekantskap är  FSData och deras webbhotellspaket, FS Premium XL med 20 GB webbutrymme, 50 GB e-postutrymme och 300 GB trafik per månad. De vill profilera sig som ett webbhotell som levererar kvalitet istället för kvantitet. Serverdatorerna finns i Sverige.

FSData är inget lågprisalternativ men jag tilltalas av deras utmärkta support och att verksamheten har en tydlig miljöinriktning. Webbservrar förbrukar  stora mängder elektricitet och jag brukar tänka att vill jag ha mina hemsidor får jag får ta ett personligt ansvar och göra vad jag kan för att minimera de negativa effekterna. För att kompensera för den stora energiåtgången har de tagit fram ett antal lösningar som syftar till att minska miljöpåverkan.

FSData erbjuder support via mail och ger svar ganska snabbt och åtminstone kallar jag ett svar inom 3-4 timmar för snabbt. Så skriver jag en fråga på morgonen kan jag räkna med ett svar vid lunchtid.

Min kommentar: Som jag nämnde ovan; bra support och miljöhänsyn i verksamheten.

Läs mer om FSData på deras webbplats 

Användarroller

anvandarroller

Som användare av WordPress finns det flera roller att välja på; Administratör, redaktör, författare, medarbetare och prenumerant. Kommer det att vara fler än en person som arbetar med webbplatsen finns möjlighet att ge personerna olika behörigheter så att inte alla kan administrera alla funktioner.

Som administratör har du full behörighet att utföra alla uppgifter på webbplatsen och den som installerar WordPress på domänen blir dess administratör.
Redaktören ansvarar för allt som har med webbplatsens innehåll att göra och kan skapa och publicera innehåll i form av sidor och inlägg. Redaktören kan också redigera och publicera andras inlägg och sidor samt moderera kommentarer.
Författaren har en mer begränsad behörighet än redaktören och kan enbart skriva och publicera egna inlägg. Där ingår också möjligheten att redigera redan publicerade egna inlägg.
En medarbetare kan skapa egna inlägg men inte publicera dem själv.
Prenumerant är en person som registrerar sig på en webbplats för att få ta del av information.

Vem har inte haft Admin som användarnamn?

Bloggare som sitter vid datorn

Välj inte Admin som användarnamn

Jag är den första att svara ja på frågan om vem som inte använt Admin som användarnamn. Jag har gjort det flera gånger. Det är så lätt att det går av bara farten när WordPress ska installeras och man inte kommer på något annat.

Bloggare som sitter vid datorn

Admin är det förvalda användarnamnet och det som testas först av hackers. Det är så enkelt att välja ett annat så glöm inte det. Då höjer du säkerheten på din webbplats ett snäpp! Klart bättre än Admin är att välja sitt eget namn, svårare behöver det inte vara.

Så du som ska registrera dig som WordPressanvändare eller WordPressadministratör; tänk på att av säkerhetsskäl välja ett annat användarnamn än Admin.

Går det att byta användarnamn?

Det går inte att bara gå in och byta användarnamn när det väl är skapat. Men det som går att göra är att skapa en ny användare. Gå in under Användare i vänstermenyn och välj Ny användare. Du skapar en helt ny användare där men viktigt är att du gör den användaren till administratör, annars kommer du inte att kunna logga in på webbplatsen.

Börja sedan använda den nya användaren som administratör istället. Den gamla ligger fortfarande kvar men låt den finnas kvar tills du känner dig bekväm med den nya​ användaren. Då kan du gå in och radera den gamla.

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson

More…

Add Media

Är det bra att installera plugin som inte testats med den senaste versionen av WordPress?

När vi söker efter plugin på WordPress egen webbplats, wordpress.org, brukar det stå angivet dels när det uppdaterades sist och dels om det testats med den senaste versionen av wordpress eller vilken version som nu är installerad. När det gäller uppdateringar av plugin är det, ur säkerhetssynpunkt, viktigt att försäkra sig om att det uppdaterats av tillverkaren under de senaste månaderna. I annat fall kan det finnas säkerhetsluckor som kan fungera som ingång för hackers.

Om pluginet testats för olika versioner av WordPress är inte av lika stor betydelse som om det uppdateras kontinuerligt. De plugin som kan laddas ned via WordPress egen webbplats är fria vilket innebär att personer som tillverkat pluginen gjort det ideellt och därför inte fått betalt för sitt arbete. Av den anledningen händer det ibland att man stöter på plugin som inte testats för den aktuella versionen av WordPress. Men betyder att det inte finns något hinder för att installera pluginet och själv testa det på den egna WordPress-versionen. Fungerar det inte så är det bara att avinstallera det igen och fungerar det är det bra att tala om det för andra.

​För några dagar sedan installerade jag pluginet Sucuri Security från WordPress egen sida. Det är ett plugin som  används för att bland annat göra skanningar för att upptäcka intrång och svartlistning. Detta plugin var inte testat för den senaste versionen av WordPress men jag installerade det och det fungerar utan problem. Tveka alltså inte att installera plugin av den anledningen. Är det däremot länge sedan tillverkarna uppdaterade det bör man dra öronen åt sig och leta efter ett annat plugin.